- Promocja zdrowia
1. Dietetyka - żywienie w kosmetyceDo góry
Program szkolenia
Kurs doszkalający przeznaczony jest dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, tematyką żywienia i dietetoterapii. Dzięki ukończonemu kursowi słuchacz podnosi swoje kwalifikacje zawodowe.
Program szkolenia
Program szkolenia
Program szkolenia
-
- Znaczenie i historia diety w kosmetologii.
- Podstawy dietetyki i nauki o żywieniu człowieka.
- Składniki odżywcze przeciwdziałające starzeniu się skóry.
- Zapotrzebowanie energetyczne człowieka.
- Wpływ diety na wygląd skóry.
-
- Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia.
- Zastosowanie nutrikosmetyków.
- Mikrobiom.
- Żywienie w schorzeniach skóry (AZS, łuszczyca, trądzik, oparzenia)
- Dieta przeciwrodnikowa.
-
Czas trwania szkolenia: 1 dzień – 8 godzin
Warunki uczestnictwa:
Szkolenie dedykowanie jest dla kosmetologów, kosmetyczek, pracowników salonów urody i SPA oraz dla pracowników szerokiej branży prozdrowotnej. Uczestnicy szkolenia poznają podstawy dietetyki i zdobędą wiedzę jak za pomocą właściwie skomponowanej diety, można efektywnie przeciwdziałać starzeniu się skóry, wspomagać proces leczenia schorzeń skóry oraz wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie.
Kurs doszkalający przeznaczony jest dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, tematyką żywienia i dietetoterapii. Dzięki ukończonemu kursowi słuchacz podnosi swoje kwalifikacje zawodowe.
Program szkolenia
-
1 dzień
- Podstawy żywienia człowieka
- Podstawowe wiadomości z zakresu fizjologii układu pokarmowego
- Normy żywienia człowieka
- Zasady racjonalnego żywienia – składniki pokarmowe, normy żywieniowe
- Metody oceny sposobu żywienia
- Ocena stanu odżywienia
- Klasyfikacja i charakterystyka diet
- Wybrane diety eliminacyjne
- Żywność funkcjonalna
- Suplementy diety
- Zasady układania jadłospisów
-
2 dzień
- Metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania
- Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
- Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach układu krążenia
- Postępowanie dietetyczne w otyłości
- Postępowanie dietetyczne w niedokrwistości
- Żywienie sportowców
- Żywienie osób starszych
- Żywienie kobiet w ciąży, karmiących i dzieci
- Nutrigenomika i nutrigenetyka
- Elementy psychodietetyki
- Zajęcia warsztatowe : układanie jadłospisu.
-
Czas trwania szkolenia: 2 dni – 16 godzin
Warunki uczestnictwa:
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, tematyką żywienia i dietetoterapii.
Program szkolenia
-
Teoria:
- podstawy dermatologii w aspekcie schorzeń skóry
- omówienie kompetencji trychologa
- podstawy trychologii: cykl życia włosa, budowa skóry i włosa, rodzaje skóry głowy
- łysienie : rodzaje łysień, przyczyny, rokowania, metody zapobiegawcze
- choroby skóry głowy i włosów, przyczyny, rokowania, metody zapobiegawcze
- omówienie najczęstszych przyczyny utraty włosów: problemy hormonalne, leki wpływające na wypadanie włosów
- ziołolecznictwo w trychlogii
- dieta , suplementacja w trychologii
- witaminy i mikroelementy w aspekcie trychologii
- badania diagnostyczne w trychologii
- interpretacja wyników badań
-
Zajęcia praktyczne:
- wywiad z klientem, karta zabiegowa
- omówienie prezentowanych przykładów- diagnozowanie obrazowe
- prawidłowe przygotowanie klienta do zabiegu trychlogicznego
- przebieg badania i diagnostyki trychologicznej
- aplikacja preparatów trychologicznych, dobór zbiegów, uzupełnienie o terapię domową
- urządzenia i aparatura wykorzystywana w trychologii: obsługa mikrokamery
- ćwiczenia z różnicowania schorzeń skóry: łojotok, łupież, łuszczyca, zapalenie mieszków włosowych, łojotokowe zapalenie skóry, łysienie.
- ćwiczenia z oceny stanu naczyń krwionośnych oraz stanu obszaru okołomieszkowego
-
Czas trwania szkolenia: 2 dni – 16 godzin
Warunki uczestnictwa:
Szkolenie skierowane jest do fryzjerów, stylistów, barberów, kosmetyczek, kosmetologów, oraz wszystkich którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę.